Min spanska app vet vad som gäller.
Dag1 vecka2 på la escuela de montañita är avklarad!! Bra jobbat Ronja! Denna vecka är det bara jag och en tjej i våran klass och vi har dösköna lärare så hoy, no odio los lunes.  Att jag och Joakim har after-school i skrivandets stund och ikväll är drt välkomstmiddag för nya elever gjorde inte saken värre!! 

Slapp-söndag

Bra slapp-söndag på stranden. Fint väder, lagom stora vågor och sen en riktigt bra podcast på det! Då är livet fint!

Kvällen har spenderats lika lyxigt, gjorde klart ett blått halsband som jag blev hemskt nöjd med. (Bilden gör smycket ingen rättvisa) En casual frukost

Det kollektiva minnet är kort


"Debatten kommer aldrig vidare, sen kör vi fast i att vi ska återupptäcka det förflutna. 
Vi kör fast i att vi ska vakna upp
Vi kanske kan dra lärdom 
Vi kanske kan lära oss se att det finns en historisk kontinuitet 
Vi kanske kan lära oss se cykliska förlopp
Vi kanske kan lära oss se när de här miljöerna åter börjar röra på sig"

 - Heléne Lööw angående att det kollektiva minnet är kort. 

Länk till hela programmet:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/360478?programid=2519

El cielo es azul y los emparedados son muy rico

himmelen är blå och mackorna är mycket smakrika1. Utsikten från mitt klassrumsfönster.  2. Mina goda middagsmackor

Andra dagen i skolan idag. Jag gick och köpte en stor juice con la sandia y la fresa (melon och jordgubb) och beställningen skötte jag helt på spanska. Sen efter eftermiddagslektionen handlade jag en massa: dos aguacates, la mayonesa, tallarines, huevos och en massa mer. 

Vi har lärt oss las frutas, las éspesias o los vegetales idag! Det är så himla kul att plugga denna spanska för den är lätt och rolig! Vill aldrig börja med grammatik eller verb utan bara rabbla frukter och färger i all evighet!!


Ett stycke halsband

Montañita, EcuadorVi har bosatt oss vid en strand i Ecuador, cirka 3 minuter till fots för att nå Stilla Havet!

Montañita heter detta ställe och är ett rätt stort partyställe, men nu är det off-season så det är bara drag på fre/lör. (Och lite på torsdagar) detta är hemskt bra för jag och Joakim bestämde oss för att börja plugga. 07.30 på måndag morgon! 

Blir nog bra detta! 

Rom and Coke, Sex on the Beach, MojitoJag Joakim och våran nyfunna vän Rianne från Holland partade till det lite i våran lyxlya. När man dricker Rom och cola utan mobil och klocka då blir natten oändlig med salsadansande och nattbad i Stilla Havet!Strandstenar


Montañita har varm sol, fina stenar, svalkande vatten, stark rom och söta pojkar.


Här tänkte vi stanna ett tag!


Eftersom huden är bränd och vi har långtråkigt..Un cerveza, Cusquena Dorada, por favor!

Feministmusik


Skivan som går varm här på stranden i Peru så mycket som är så otroligt bra på dessa 3-skivor och mer upptäcks hela tiden under lyssnandet!

Mina vänner med vapen
http://open.spotify.com/track/0vBd3H103fjr1Lj6TrImsK

Coconut woman
http://open.spotify.com/track/3e2kwCF0dgPqADgmo6UtLe

Pornstar
http://open.spotify.com/track/4LWaqek0LwFn4qLKcPosfz

Faktum
http://open.spotify.com/track/3ZNVwjswibzm4rlCu35EDv

Tillsammans med en gammal progg-klassiker eller två så har man fantastiskt feministmusik.

Vi är många
http://open.spotify.com/track/78Z4WlhD2xfK4Z2Q3ABgAQ

Mucho moneta, sola en Peru!


Mer matporr har denna blogg att bjuda på! För jag hade onödigt mycket peruanska soles kvar i plånboken, och imorgon åker vi vidare mot Ecuador... Så jag och Joakim gick loco på fin restaurang och unnades oss en rejäl bit svärdfisk med tillbehör!

Så galet gott!!


En dag i Mancora
Vi doppar fötterna i Stilla havet, bor alldeles själva på ett supermysigt hostel och äter fantastiskt god fruktsallad till middag! Djungelresan del5 - selfies


Denna lillkille, som lärde oss allt vi kan om pollitos, som lärde oss hela ansiktet på spanska ( med ett beundransvärt tålamod ) och som varje dag kom och viftade bort inflygande myggor från våra bara ben, han var våran lilla solstråle ute i djungeln!

Han var väldigt intresserad av min mobilkamera och bilderna som togs, så det blev endel selfies tagna i omgångar, jättekul! 


Djungelresan del4 - kycklingarnaDessa kycklingar som kläcktes på löpande band under dagarna vi bodde hos familjen är ett helt eget kapitel!

För när det inte finns Tv, internet, elektricitet och när man som ganska okapabel västerlänning kommer till djungeln i några dagar, då är 10-15 kycklingar höjden av spänning och underhållning under vissa långa timmar då man inte gör något särskilt.

Eftersom vi ännu inte lärt oss spanska så blev kommunikationen med familjen rätt avklarad första kvällen. Men den yngsta pojken i familjen, på åtta är, delade våran passion för dessa spännande varelser! Han lärde oss att de kallas pollito alltså kycklingungar, han visade oss hur man matade dom med mygg knott och flugor, sist men inte minst så visade han att kycklingungarna faktiskt var ett bra skydd mot dessa insekter även när de var i livet! Som små soldater hoppade de, högg efter myggorna och skyddade våra fötter litegrann.

Det roligaste som kunde hända under timmarna av kyckling-skådningen var när en stackars kyckling föll ner från plattformen och landade i vattnet. Då skrek mamman i familjen som om det gällde livet (så antar att det gällde kycklingens liv) och den lilla pojken fick kasta sig ner och efter kycklingen, han återvände alltid med en liten bedrövlig kyckling som var dyngsur och aningen förvirrad!  Jättekul varje gång det hände!
Mancora - var är alla?


Vi nådde Mancora på förmiddagen, efter 19 h i buss. Vi åkte till ett jättefint hostel med egen pool och kök och var och allt möjligt. Det enda som fattades var gäster, vad vi kunde se var vi dom enda! Så vi checkade in direkt!

Sen åkte vi till stranden och solade, drack en öl och åt lite macka, rätt lite folk på stranden också, men givetvis lyckades vi pricka in samma uteservering som tre svenskar, vi gömde oss bakom våra menyer och var tysta för att undvika bli upptäckta! 

Sen återvände vi till vårat hostel och mötte tillslut faktiskt en till gäst! Så nu är vi totalt 3 invånare på ett alldeles eget, gigantiskt hostel! Kungligt! 


Lyxlirare i Lima


Eftersom vi endast spenderar ett dygn i Lima denna gång så unnade vi oss rejäl lyxfrukost i den stora gallerian! Så himla gott!


Djungelresan del3 - ut i den riktiga djungeln!Tredje dagen på våran djungeltripp och det var dags att uppsöka mindre våta marker , för detta behövde vi åka båt, i fyra timmar! 


På fastlandet kunde vi sen ordna ett väldigt mysigt camp, vi var fem personer: jag, Joakim och våran guide, sen pappan och två av sönerna i familjen vi bodde hos.


TuristJocke fick ge plats  för SkogsJocke men som tyr var det guiden Elio som skötte själva byggandet av campet.


Det blev otroligt mysigt med dessa små oaser av skydd mot mygg och bekväma hängmattor!


Dock flyttade vi in i ett område med grannar, i trädet där vi hängde upp våra hängmattor bodde denna enorma spindel redan sen innan. Inte min favorit typ av granne men Elio  sa att den ej var farlig och inte skulle krypa in i mitt myggnät så det gick rätt bra. 


I Djungeln fanns det otroligt mycket djur och insekter, alla otroligt mycket större än den svenska motsvarigheten såklart, här är herr Benjamin Syrsa på anabola! 


Även i "torra djungeln" så blev det otroligt mörkt på natten, inga stjärnor eller ljuspunkter överhuvudtaget. Men ett helt universum av ljud fyllde mörkret. Surr, knaster, plaskande och allt vad man kan tänka sig. Fantastisk upplevelse att bara ligga där och lyssna.

På morgonen hade vi fått fisk i våra nåt, så jag åt dessa två malar (tror jag att det är) och äggröra till frukost. Väldigt gott!Sista dagen i Iquitos, det drog ihop sig till elektrisk urladdning.
Glada på applestore!!

Joakim shoppar lite på vårat snabbstopp i Lima!
Nästa anhalt: buss mot norr!

Djungelresan del2 - första dagen i djungeln

Andra dagen, vi bor tillsammans med en hel familj i ett pyttelitet hus som ligger vid en sjö, det är regnperiod så vattnet står hela vägen upp till trappan och bara på den plattformen på 45 kvm som utgör golvet i bostadshuset är det torrt. Denna delar vi med en familj på 6 personer. 

Vi åker ut med en pytteliten eka, ut till den där  djungeln. Det är jag Joakim och våran guide, Elio som pratar hälften till oss på engelska och hälften på spanska med en ung pojke som också följer med oss på en annan eka. Vi åker in bland träden och försöker fiska, jag och Joakim får inga fiskar men guiden Elio får åtta stycken på en gång. 
Vi åker vidare och ser en massa annorlunda träd, vi ser en sengångare, några apor på långt håll, jättestora spindlar, larver och annat. Sen en massa fåglar som vi aldrig blev på det klara med vad det faktiskt var för fåglar. En av sengångarna. klättrar Elio upp och plockar ner/tappar från flera meters höjd. Den landar i båten, och när vi kollar på den helt förskräckt av den traumatiska händelsen, så ligger den där, bland några grenar och ser ändå alldeles nöjd, lugn och tillfreds med livet, inte ens ett spår av förvåning. 

Som de Gringos vi är tog vi en bild med denna fantastiska varelse innan vi satte tillbaka honom och tittade sen när han utan problem klättrade upp till sin gren igen.

Har man en dålig dag och om man känner sig lite nere så är det ett tips att bara bildgoogla sengångares ansikten för det är ett djur som ser otroligt lycklig ut! 


Denna bilden är googlad för bilderna på våran nöjda sengångare ligger på andra kameran -  men såhär såg han ut!! Trots fall på minst 3 m, fantastiskt!
Djungelresan del1 - lokaltrafiken i Amazonas
Att resa med lokaltrafiken i Peru är faktiskt en väldigt bekväm upplevelse, i alla fall när man reser med båt. Man bara tar sin hängmatta (för ALLA har en hängmatta) och hänger upp den på båten. Sen köper man en dagstidning och slår sig ner, Joakim trivdes som fisken i vattnet! 

Båten lämnade hamnen i Nauta klockan nio på morgonen (tidtabellen ska dock tas med en nypa salt) och vi färdades i sex timmar längs floden. 

Jag antecknade duktigt:
"Båtfärd 6h: trångt, öronbedövande ljud från motorn. Små vita fiskar som hoppar en halvmeter över vattnet. Människor som bor i hus på floden och små båtar som de tar för att åka till nästa hus."TIGERDROTTNINGEN


Att man slocknar innan tio betyder också att man vaknar klockan sex och är utvilad. Så jag tog en morgonpromenad i Iqiutos, Kent har ju liksom släppt nytt album så promenad vid floden, kaffe i en park med gamla goa Kent var inte en helt fel start på dagen!


Matresa i Sydamerika


Första hemmalagade målet med mat i Sydamerika. Det blev linser, med mozzarella, tomat, sparris toppat med ett glas Sangria ur en gammal marmelad burk.

Det gjorde vi bra! 


Bjuder på lite skadeglädje såhär på Valborg!Joakim tycker inte att jag säljer in djungeln så bra med detta, men jag har en ärlig blogg och folk ska veta att det är inte bara husdjursapor och bäbis-alligatorer.. Utan det är myggor också, mycke jävla myggor!!

Så idag har jag spenderat dagen sängliggandes för det mesta på vårat hostel med full fokus på att inte klia, för ni ska veta att detta myggbett är så inihelvete sköna att klia, men det är inte bra för de kommer bara att klia ännu mer efter det!

Jag har kört apoteks-produkter (alsolsprit och någon fet salva) men det  räckte inte så jag och Joakim begav oss till Iqiutos marknad, där köpte vi en massa skumma oljor från olika barkträd och om detta inte gör underverk så då jävlar. 

Ha en bra valborgsmässoafton i alla fall!

Vi ska laga god mat och dricka sangria, känns helt okej! 

RSS 2.0